OVER DE KUNSTENAAR: FEMKE SCHAAP

Femke Schaap, winnaar van de Prix de Rome Beeldhouwen in 1997, staat bekend om haar unieke ruimtelijke video-installaties waarin ze film en animaties op in contour gesneden vormen projecteert. Voor Schaap is daarbij niet zozeer de ontwikkeling van een dramaturgisch verhaal belangrijk, het gaat haar om de ruimtelijke ervaring en de fysieke, sculpturale confrontatie die de kijker met het bewegend beeld kan hebben.

De strijd tussen de geprojecteerde 2-dimensionale realiteit en de 3-dimensionale plaatsing van de platte projectieschermen roept een bijzonder spanningsveld op. Filmische beeldmiddelen zoals synchroniciteit, toeval en loop-replay worden gebruikt om deze uitwisseling tussen werkelijkheid en virtualiteit te benadrukken. Zo construeert ze met haar installaties efemere werelden, waar de bezoeker zich letterlijk in kan begeven, in het beeld kan lopen. Bij het bekijken van haar installaties bekruipt het publiek een sensationele ervaring van onwerkelijkheid, die een kinderlijk plezier en enthousiasme genereert.

Femke Schaap is een van de voorlopers in het gebruik van het door een breed publiek gewaardeerde technisch innovatief medium “videomapping”. Direct na het behalen van haar Master of Fine Arts aan het Sandberg Instituut in Amsterdam ontving ze in 1997 de eerste prijs in de Prix de Rome Beeldhouwen. Schaap is daarna onder meer genomineerd voor de Prix Nouvelles Images, en won de Fortis Beeldende Kunst Prijs.

Haar installaties worden wereldwijd ge-exposeerd op kunstbeurzen, in galeries en in musea zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, het Kyoto Art Center Japan, het Museum of Modern Art Arnhem, het Center for Contemporary Art Kiev, het Chinese European Art Center Xiamen en Urban Glass New York. Sinds 2000 is Femke Schaap als docent en gastdocent betrokken bij verschillende gerenommeerde kunstacademies in binnen- en buitenland zoals ArteZ, Aki Enschede, de Hong Kong Polytechnic University en de Gerrit Rietveld Academie.